Kuchnia uważana jest za serce każdego domu, dlatego powinna być wyposażona w taki sposób, aby niczego w niej nie zabrakło. Oczywiście nie chodzi o to, aby szuflady uginały się od sprzętu kuchennego, bo wtedy prawdopodobnie i tak nie będziemy w stanie wykorzystać choćby połowy z tych akcesoriów. Najważniejsze są podstawy, oraz to, aby dobrać je w taki sposób, by jak najlepiej pasowały do ogólnego wystroju kuchni. Jeśli mówimy o podstawach, powinniśmy poruszyć temat garnków, ponieważ mogą się one znacznie różnić od siebie i choć każdy garnek pozwoli nam zagotować wodę, to niektóre z nich lepiej sprawdzą się do duszenia, w innych można zapiekać, a poza tym bardzo ważny jest także sam ich wygląd, ponieważ garnki wybierane są nie tylko z powodu oczywistych walorów praktycznych, ale także ze względu na wygląd, bowiem możemy ich używać także w celu upiększenia wystroju kuchni.
Każda kuchnia może wyglądać inaczej, ale zazwyczaj dzielimy wystrój na tradycyjny lub nowoczesny, a dopiero później skupiamy się na detalach. Wystrój tradycyjny obfituje w ciepłe barwy i często wzbogacony jest o sprzęt kuchenny nawiązujący swoim wyglądem do dawnych czasów, ze szczególnym uwzględnieniem kuchenki gazowej. Wystrój nowoczesny to zupełne przeciwieństwo, więc możemy spodziewać się chłodnych barw, bieli, srebra, oraz kuchni indukcyjnej. Jeżeli planujemy wystrój tradycyjny i posiadamy kuchenkę gazową, wówczas bardzo dobrym wyborem jest wybór garnków emaliowanych. Są one najczęściej kolorowe i bardzo często pokryte są różnorodnymi wzorami. Warto zwracać uwagę na same wzory, ponieważ komplet garnków ozdobiony w podobny sposób może stanowić bardzo oryginalny i ładny komplet. Pamiętajmy o tym, że garnki nie zawsze chowamy do szafek, więc jeżeli postanowimy przynajmniej jeden trzymać w widocznym miejscu, lepiej by sam garnek przyciągał wzrok ładnymi wzorami. Emalia używana jest nie tylko ze względu na walory estetyczne, ale także ze względu na to, że stanowi ona ochronę dla naczynia. Ochrona ta działa zarówno od środka jak i z zewnątrz. Dawniej garnki były czasami wykonywane ze stali o wątpliwej jakości, przez co pod wpływem wysokiej temperatury i kwasów mogły przedostawać się do potraw niepożądane substancje chemiczne, które negatywnie wpływały nie tylko na smak potraw, ale także na nasze zdrowie. Dzisiejsze garnki wykonywane są ze stali wysokiej jakości, więc nie musimy się o nic martwić, a stal ta jest dodatkowo wzmocniona warstwą emalii. Emalia znajduje się także po zewnętrznej stronie garnka i to ważne, ponieważ chroni ona stal przed płomieniem kuchenki gazowej. Mimo wszystko powinniśmy pamiętać o tym, by płomień nie był zbyt duży, aby nie wychodził poza dno naczynia. Jeśli posiadamy kuchenkę indukcyjną, wtedy warto pomyśleć o garnkach ze stali nierdzewnej bez emalii. Mogą być one wykonane z cienkiej stali, dzięki czemu szybko się nagrzewają, ale wiele osób decyduje się na zakup garnków z kilkuwarstwowym dnem. Co prawda nie nagrzewają się one tak szybko, ale gdy już się nagrzeją, wówczas utrzymują temperaturę przez dłuższy czas, a w dodatku ciepło rozprowadzane jest stopniowo, więc ryzyko przypalenia się potrawy znacznie spada. Kolejną zaletą tego typu konstrukcji jest to, że garnek można włożyć do piekarnika i zapiekać, choć przede wszystkim powinniśmy używać go na kuchence.
Garnki dzielą się na różne rodzaje, ale pamiętajmy, że końcowy produkt zależy przede wszystkim od producenta a nie tylko od tego jaki rodzaj garnków wybieramy. Zasada używania garnków emaliowanych na kuchenkach gazowych i stalowych na kuchenkach indukcyjnych jest luźna, więc nie należy traktować jej jako zasady, której trzeba się trzymać mimo wszystko. Jeżeli tylko chcemy, możemy połączyć emaliowane garnki z nowoczesną kuchnią indukcyjną, a jeśli zrobimy to ze smakiem, to taki kontrast jedynie zyska, zamiast kłuć w oczy. Najważniejsze jest to, aby kuchnia była praktyczna i podobała się nam, bo to my korzystamy z niej najczęściej.
Przy współpracy z Naczynia.olkusz.pl