Jak wybrać najlepszą patelnię?
W królestwie każdej perfekcyjnej pani domu powinno być ich kilka. Bez wątpienia dobra patelnia to jeden z najważniejszych kuchennych sprzętów, bez którego nie przygotujemy jajecznicy czy naleśników. Jak wybrać taką, która będzie nam służyła długie lata i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu?
Najlepsza patelnia – na co warto zwrócić uwagę przy wyborze
- Rodzaj patelni ze względu na zastosowanie: uniwersalna, głęboka, grillowa, do specjalnych zastosowań
Kiedyś patelnie były dostępne tylko w jednym wariacie i wykorzystywano je praktycznie do wszystkiego. Dziś zetkniemy się z różnorodnymi modelami, z których każdy ma specyficzną rolę. Znajdziemy zarówno wersje uniwersalne, jak i głębokie, grillowe czy do specjalnych zastosowań.
2. Materiał, z którego jest wykonana patelnia: aluminium, stal, żeliwo, tytan, miedź
Funkcjonalność patelni, czas nagrzania czy choćby kwestia przywierania do niej potraw mogą być uzależnione od tego, z jakiego materiału wykonany jest konkretny model
3. Powłoka, którą pokryte jest wnętrze patelni: teflonowa, ceramiczna, tytanowa, marmurowa
Sam materiał, z którego to wykonana jest nawet najlepsza patelnia, nie jest jedynym czynnikiem, który decyduje o jakości konkretnego produktu. Istotna jest również powłoka, jaką pokryta jest wewnętrzna strona. Wpływać będzie ona przede wszystkim na szybkość smażenia, łatwość czyszczenia, brak problemów z przywieraniem oraz odporność na uszkodzenia. Rozróżniamy następujące typy:
- Powłoka teflonowa
Jest to najpopularniejsza powłoka, jaka jest obecnie stosowana w patelniach. Ten fluoro-polimerowy materiał został wiele lat temu opracowany w laboratorium firmy DuPont.
- Powłoka ceramiczna
Jest to coraz bardziej popularne rozwiązanie. Ogromną zaletą takich patelni jest równomierne nagrzewanie się ich powierzchni.
- Powłoka tytanowa
Tę powłokę charakteryzuje bardzo duża odporność na zarysowania i wytrzymałość. Dzięki grubej powłoce jest ona odporna na uszkodzenia mechaniczne czy też zapobiega przywieraniu potraw.
- Powłoka marmurowa
Na chwilę obecną jest to najtrwalszy typ powłoki stosowany w patelniach. Marmur znany jest z wysokiej odporności na zarysowania, przypalanie potraw lub też odkształcenia.
4. Dno patelni
Kolejnym elementem budowy patelni, który ma wpływ na jakość smażenia, jest jej dno. Od jego grubości i sposobu wykonania zależy, czy patelnia będzie się równomiernie nagrzewać oraz czy nie będzie się szybko odkształcać. Dno nie może więc być zbyt cienkie.
5. Pokrywa patelni
Podczas przygotowywania niektórych potraw konieczna nam będzie pokrywa do patelni. Zazwyczaj jest ona dołączona do zestawu, ewentualnie musimy zakupić kompatybilną z modelem naszej patelni.
6. Uchwyty patelni
Uchwyt patelni ma przede wszystkim znaczenie dla naszego komfortu i bezpieczeństwa. Musi się on odznaczać wygodą oraz być odporny na działanie temperatury. Sama rączka powinna mieć ergonomiczny oraz dopasowany kształt, dzięki czemu patelnia będzie pewnie leżeć w naszej dłoni.
7. Wielkość patelni
Podczas zakupu patelni musimy koniecznie zwrócić uwagę na jej rozmiar. Powinna być ona jak najlepiej dostosowana do naszych zapotrzebowań.
8. Możliwość mycia w zmywarce
Dziś wiele osób korzysta na co dzień ze zmywarek. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy typ patelni nadaje się do takiej formy zmywania.
9. Jaka patelnia do płyty indukcyjnej
Płyta indukcyjna to specyficzne urządzenie, które rządzi się swoimi prawami. Nie można na niej używać każdego typu patelni, ponieważ brak powłoki magnetycznej po prostu nie zezwoli na uruchomienie pola grzewczego
10. Polecani producenci
Na rynku możemy zauważyć prawdziwy wysyp wielu producentów patelni. Spotykane często na targowiskach czy w hipermarketach na wyprzedaży modele to najczęściej tanie i niezbyt efektywne w pracy narzędzia.