Palarnie kaw są sercem produkcji napoju, który pochłaniamy niekiedy w sporych ilościach każdego dnia. To właśnie tutaj wytwarza się produkt, który trafia do naszych domów pod postacią pysznej i pachnącej kawy. Jak to wygląda jednak od środka?
Jak wygląda przygotowanie najpopularniejszych kaw?
Przygotowanie najlepszych kaw zaczyna się oczywiście na plantacjach. To właśnie tutaj w ręczny sposób są zbierane owoce, z których w późniejszym czasie będą pozyskiwane ziarna kawy. Wyłuskuje się je dwoma metodami: mokrą (za pomocą wody) oraz suchą (poprzez wysuszanie). Tak przygotowane ziarna są pakowane i wysyłane do palarni, które będą zajmowały się dalszą obróbką. Samo zbieranie z pewnością nie należy do zadań łatwych. Mimo rozwoju technologii sporo plantacji nadal zbiera ziarna kawy w sposób ręczny, aby zapewnić jak najwyższą jakość podczas selekcji ziaren. Plantacje to zatem tysiące miejsc pracy, w których każdego dnia przygotowuje się tony ziaren kawy do dalszej podróży.
Czym zajmują się palarnie kawy?
Palarnie kawy tak naprawdę zajmują się wyciąganiem tego z ziaren kawy, co smakuje wielu ludziom. Mowa oczywiście o smaku oraz aromacie. Ziarna kawa w stanie surowym, są przywożone do palarni, gdzie pod wpływem odpowiedniej temperatury pali się ją w specjalnym piecu. Dzięki odpowiednim parametrom pieca możemy osiągnąć zamierzony efekt. Oprócz samego wypalania palarnie zajmują się również pakowaniem gotowych kaw i wysyłką do sklepów. Bardzo ważną kwestią jest to, aby palarnia była jak najbliżej docelowych sklepów. Jest to istotne, ponieważ kawa smakuje najlepiej tuż po paleniu. Transport przez wiele kilometrów będzie systematycznie wytrącał atrakcyjny aromat kawy. Dlatego samo wypalanie kawy to jedynie ułamek pracy, który trzeba wykonać, aby kawa zagościła w naszych domach.
Palenie kawy nie jest zatem łatwym procesem. Potrzeba do tego bardzo dużej wiedzy oraz profesjonalizmu. Świetnym przykładem jest firma https://coffeeandsons.pl/, która już od wielu lat pali kawę swoim autorskim sposobem.