Kompletując wyposażenie kuchni, dochodzimy do momentu, kiedy spośród sprzętów AGD wybrać trzeba odpowiedni rodzaj płyty grzewczej. Do wyboru są tradycyjne konstrukcje zasilane gazem, a także kuchenki elektryczne oraz indukcyjne. Czy w czasach kiedy wszyscy stawiają na nowoczesne rozwiązania, płyty gazowe mają jeszcze szansę przebić się do uwagi odbiorców?
Zalety korzystania z kuchenki gazowej
Kuchenki gazowe towarzyszą domowemu gotowaniu od dawna, dlatego ich konstrukcje oferowane przez producentów zostały doprowadzone niemal do perfekcji. Wygląd i funkcjonalność dostosowywana była do sprostania potrzebom klientów i zachowania najwyższych zasad bezpieczeństwa. Do głównych zalet, jakie posiadają płyty gazowe, należą koszty związane z ich zakupem oraz eksploatacją. Najprostsze modele są znacznie tańsze względem podobnych sprzętów o innym źródle zasilania, a ostateczny koszt zakupu zależy jedynie od wybranego modelu i producenta. Koszt gazu wykorzystywanego jako źródło ciepła również jest niższy niż adekwatne wydatki na prąd.
Sama eksploatacja kuchenek gazowych także przynosi swoje korzyści. Do gotowania z wykorzystaniem sprzętu tego typu nie są wymagane specjalne naczynia i użyć można dowolnego garnka. Ponadto płyty gazowe są mniej awaryjne, a ewentualne naprawy są znacznie mniej kosztowne i pracochłonne.
Wady płyt gazowych wykorzystywanych w kuchni
Do głównych wad związanych z wykorzystaniem kuchenki gazowej należy zależność sprzętu od źródła gazu. Konieczne jest przyłączenie urządzenia do instalacji gazowej co ograniczać może wybór miejsca postawienia kuchenki. Natomiast w przypadku braku stosownej instalacji wymagane będzie korzystanie z butli z gazem, które wymagają odpowiedniego miejsca do przechowywania, oraz częstej wymiany i potrafią opróżnić się w najmniej pożądanym momencie. Wykorzystanie gazu jako źródła zasilania wymaga również regularnych kontroli szczelności instalacji, aby uniknąć zagrożenia dla zdrowia użytkowników. Nawet jeśli wybrana kuchenka należy do najnowocześniejszych modeli renomowanego producenta i tym samym posiada szereg stosownych zabezpieczeń, to kontroli podlegać musi cała instalacja gazowa, ze szczególnym uwzględnieniem przyłączy.
Kolejne wady kuchenek gazowych wynikają z ich konstrukcji i użytkowania. Otwarty ogień wykorzystywany do podgrzewania naczyń może stwarzać wysokie ryzyko poparzenia, szczególnie w przypadku gdy w okolicy płyty gazowej znajdować będą się dzieci. Złożona konstrukcja palników to również bardziej skomplikowane utrzymanie czystości sprzętu. Kuchenka posiada wiele zakamarków, w których gromadzić może się brud, a dokładne wyczyszczenie niejednokrotnie wymagać będzie rozmontowania niektórych elementów.