Czy kuchenki gazowe nadal są dobrym wyborem?

0
511
Czy kuchenki gazowe nadal są dobrym wyborem

Kompletując wyposażenie kuchni, dochodzimy do momentu, kiedy spośród sprzętów AGD wybrać trzeba odpowiedni rodzaj płyty grzewczej. Do wyboru są tradycyjne konstrukcje zasilane gazem, a także kuchenki elektryczne oraz indukcyjne. Czy w czasach kiedy wszyscy stawiają na nowoczesne rozwiązania, płyty gazowe mają jeszcze szansę przebić się do uwagi odbiorców?

Zalety korzystania z kuchenki gazowej

Kuchenki gazowe towarzyszą domowemu gotowaniu od dawna, dlatego ich konstrukcje oferowane przez producentów zostały doprowadzone niemal do perfekcji. Wygląd i funkcjonalność dostosowywana była do sprostania potrzebom klientów i zachowania najwyższych zasad bezpieczeństwa. Do głównych zalet, jakie posiadają płyty gazowe, należą koszty związane z ich zakupem oraz eksploatacją. Najprostsze modele są znacznie tańsze względem podobnych sprzętów o innym źródle zasilania, a ostateczny koszt zakupu zależy jedynie od wybranego modelu i producenta. Koszt gazu wykorzystywanego jako źródło ciepła również jest niższy niż adekwatne wydatki na prąd.

Sama eksploatacja kuchenek gazowych także przynosi swoje korzyści. Do gotowania z wykorzystaniem sprzętu tego typu nie są wymagane specjalne naczynia i użyć można dowolnego garnka. Ponadto płyty gazowe są mniej awaryjne, a ewentualne naprawy są znacznie mniej kosztowne i pracochłonne.

Wady płyt gazowych wykorzystywanych w kuchni

Do głównych wad związanych z wykorzystaniem kuchenki gazowej należy zależność sprzętu od źródła gazu. Konieczne jest przyłączenie urządzenia do instalacji gazowej co ograniczać może wybór miejsca postawienia kuchenki. Natomiast w przypadku braku stosownej instalacji wymagane będzie korzystanie z butli z gazem, które wymagają odpowiedniego miejsca do przechowywania, oraz częstej wymiany i potrafią opróżnić się w najmniej pożądanym momencie. Wykorzystanie gazu jako źródła zasilania wymaga również regularnych kontroli szczelności instalacji, aby uniknąć zagrożenia dla zdrowia użytkowników. Nawet jeśli wybrana kuchenka należy do najnowocześniejszych modeli renomowanego producenta i tym samym posiada szereg stosownych zabezpieczeń, to kontroli podlegać musi cała instalacja gazowa, ze szczególnym uwzględnieniem przyłączy.

Kolejne wady kuchenek gazowych wynikają z ich konstrukcji i użytkowania. Otwarty ogień wykorzystywany do podgrzewania naczyń może stwarzać wysokie ryzyko poparzenia, szczególnie w przypadku gdy w okolicy płyty gazowej znajdować będą się dzieci. Złożona konstrukcja palników to również bardziej skomplikowane utrzymanie czystości sprzętu. Kuchenka posiada wiele zakamarków, w których gromadzić może się brud, a dokładne wyczyszczenie niejednokrotnie wymagać będzie rozmontowania niektórych elementów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here