Dania z piekarnika – zobacz, jak sprawić, aby były jeszcze bardziej apetyczne

0
1112
Dania z piekarnika

Obiad, podwieczorek lub kolacja na ciepło? Idealnym wyborem mogą okazać się dania z piekarnika, które można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które sprawią, że serwowane przez ciebie potrawy przygotowane w ten sposób będą jeszcze bardziej apetyczne!

Dania z piekarnika kojarzą się przede wszystkim z mięsnymi potrawami. Tymczasem coraz częściej wśród kulinarnych przepisów można spotkać zapiekane w piekarniku dania wegetariańskie. Bezmięsne potrawy z piekarnika dorównują pod względem popularności daniom mięsnym z uwagi na wyjątkowy smak i bogactwo składników. Zastanawiasz się, co i jak przyrządzić, mając do dyspozycji piekarnik? Oto kilka propozycji!

Potrawy z dodatkiem mięsa

Kto nie lubi takich przysmaków jak soczysta pieczeń czy aromatyczne udka kurczaka z grzybami? Te łatwe w przyrządzeniu potrawy z kuchni polskiej pojawiają się na wielu stołach w całym kraju. Dzięki szerokiej gamie możliwych do wykorzystania przypraw, możesz nadać tym klasycznym potrawom nowy wymiar — i kto wie — może odmienić je kompletnie? Odkryj kilka wskazówek, dzięki którym proste dania z piekarnika przygotujesz bez trudu!

Myślisz o zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym? Nic prostszego. Oczywiście na twojej liście zakupów nie może zabraknąć mięsa mielonego i ziemniaków. Ogromnym ułatwieniem będzie też użycie saszetki z przyprawą, jak na przykład WINIARY POMYSŁ NA… Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Jest to świetnie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw, dzięki którym twoja potrawa zachwyci wszystkich domowników i gości niezwykłym aromatem. Warto spróbować!

Idealnym dodatkiem do dania z piekarnika jest też sos pieczeniowy, który nie tylko łatwo przyrządzić, ale z powodzeniem można stosować do wielu potraw. W przypadku dań mięsnych, wysokiej jakości sos to podstawa sukcesu, więc jeśli planujesz na obiad danie mięsne, warto dodać do niego np. warzywa, świeże zioła lub przyprawy, które jeszcze lepiej podkreślą smak mięsa.

Dania wegetariańskie prosto z piekarnika

Przepyszną alternatywą dla dań mięsnych z piekarnika są pieczone bataty lub inne warzywa, np. marchewka, seler czy cukinia. Odpowiednio dobrane przyprawy, a także właściwa temperatura pieczenia to niemal wszystko, o czym należy pamiętać, ponieważ wystarczy kilka chwil, aby tak przygotowane proste dania z piekarnika zachwyciły domowników lub gości. Zapiekane warzywa doskonały pomysł nawet dla osób, które swoją przygodę z pieczeniem dopiero zaczynają – nie wymaga on szczególnych umiejętności kulinarnych i daje ogromny potencjał do łączenia przygotowanego dania z innymi składnikami, które zaserwujemy jako dodatek – warzywnymi dipami lub aromatycznymi serami.

Pamiętaj, że dania wegetariańskie nie są przeznaczone wyłącznie dla wegetarian i wegan. Będzie to z pewnością miła odmiana również dla osób, które na co dzień jedzą mięso. Swoich bliskich i znajomych warto czasem zaskoczyć czymś zupełnie nowym. Smacznym początkiem takiej podróży mogłaby być np. zapiekanka z kapusty i ziemniaków, której podstawę stanowią warzywa i odpowiednio skomponowany sos.

Proste i szybkie dania z piekarnika, czy to w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej, to doskonały pomysł nie tylko na niedzielny obiad. Pamiętaj, że potrawy w ten sposób przygotowane łatwo również szybko odgrzać i znów będą gotowe do podania, np. w formie szybkiej przekąski, podwieczorku lub kolacji dla dwojga!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here