Świeży chleb w domu czyli dlaczego warto mieć wypiekacz

0
99
Świeży chleb w domu

Wyobraź sobie wspomnienie – masz 10 lat, chętnie biegasz z kolegami po podwórku już od samego rana i przechodząc obok piekarni, czujesz cudowny, aromatyczny zapach chleba. Rozkoszujesz się nim i żałujesz, że mama nie dała ci drobnych, abyś mógł zakupić jeszcze ciepły, pachnący bochenek lub świeżą, smaczną bułeczkę. Właściwie z biegiem lat nic się w nas nie zmienia – dziś również zapach chleba jest jednym z najlepiej ocenianych zapachów. A co gdyby tak czuć go każdego dnia w domu? Dlaczego wypiekacz do chleba to urządzenie idealne dla każdego?

Działanie wypiekacza

Pieczenie chleba to czynności nobilitująca, choć ciężka. Dostarczenie chleba dla potrzebujących zawsze stanowiło istotę przetrwania. Jeszcze kilkanaście lat temu gospodynie domowe na wsiach same zajmowały się wypiekaniem chleba. Najpierw tworzony był zakwas, który dojrzewał i na jego podstawie wyrabiano ciasto, które także rosło nawet kilka dni. Następnie było wypiekane w piecu opalanym drewnem. Proces ten dawał cudowny efekt, ale trwał długo. Z biegiem lat, gdy na rynku zaczęło pojawiać się coraz więcej ułatwień, a konsumenci docenili walory naturalnego chleba, wypiekanego z najlepszych składników, pozbawionych szkodliwych wzmacniaczy, sami możemy zajmować się pieczeniem chleba. Kilka lat temu, jeśli miało się umiejętności i cierpliwość wystarczył do tego piekarnik. Z uwagi na to, że nie jest on w pełni szczelny i wystarczy otworzyć drzwiczki, aby ciasto opadło i powstał zakalec, nie była to metoda idealna. Z pomocą przyszły za to wypiekacze do chleba. Taka maszyna posiada kilka programów, dostosowanych do różnego rodzaju ciast i pieczywa. Wystarczy tylko podążać za instrukcjami, dodawać kolejno odpowiednie składniki tj. mąka, ziarna itp, a wypiekacz resztę sporządzi samodzielnie. Zajmie się wymieszaniem, ugniataniem i pieczeniem. W ten sposób, już nawet po godzinie, możemy cieszyć się smakiem chleba, co do którego mamy stuprocentową pewność, z jakich składników powstał. Co istotne, w samym wypiekaczu przyrządzimy nie tylko różne rodzaje chleba (pszenny, razowy, tostowy, bezglutenowy), ale także bułeczki, chleb francuski, bagietki, ciasto na pizzę, makaron, babeczki czy ciasto drożdżowe.

Ważne parametry urządzenia

Aby wybrać odpowiedni dla nas wypiekacz do chleba należy zwrócić uwagę na kilka parametrów urządzenia. Pierwszym jest moc, która odpowiada za siłę wyrabiania ciasta. Im większa tym lepiej, ale jeśli pieczemy chleb jedynie dla siebie lub dla dwojga domowników, wystarczy moc ok 45-750W. Kolejnym elementem jest obudowa, która może być metalowa lub plastikowa. Dla samego wypieku nie ma to znaczenia, jednak plastik mimo tego, że jest tańszy jest mniej trwały i gorzej prezentuje się w kuchni. Warto też nabyć urządzenie wyposażone w dwa mieszadła. Są również wypiekacze z jednym mieszadłem, ale wystarczą one do ok kilogramowego chleba. Wypiekacze moga być z komorą poziomą lub pionową. Te ostatnie zajmują mało miejsca i wypiekają mniejszy chleb, poziome przeznaczone są głównie dla dużych rodzin i mają większe gabaryty. Istotnym elementem są dodatkowe zabezpieczenia tj. blokada przed przegrzaniem lub ochrona w przypadku braku prądu. W pierwszym przypadku urządzenie powiadomi cię o przegrzaniu i każe podjąć działania, w drugim – gdy nastąpi blackout, po ponownym włączeniu, wypiekacz podejmie pracy w miejscu gdzie skończył, bez ryzyka resetowania ustawień. Dodatkowo można postawic też na nieprzywierająca powłokę, która ułatwi czyszczenie oraz na wyraźny wyświetlacz LCD, który pokaże instrukcje oraz poinformuje cię o usterkach.

Różne funkcje – różne możliwości

W zależności od naszych indywidualnych potrzeb możemy wybrać opiekacze z dodatkowymi funkcjami. Są one różnorodne i obejmują np. ustawienie wagi chleba, funkcje robienia dżemu, funkcje wyrabiania ciasta czy funkcję opóźnionego startu. Oznacza to, że uzupełniasz składniki wieczorem, ustawiasz włączenie wypiekacza np. o 6 rano, a gdy wstaniesz rano, cieszysz się już gotowym, pachnącym bochenkiem. Możesz też nabyć wypiekacz z automatycznym dozownikiem składników. Niektórzy producenci proponują także funkcję wyboru stopnia zarumienienia chleba. Sam wypiekacz może być w pełni automatyczny lub półautomatyczny. Pierwszy zrobi za Ciebie prawie wszystko, prócz samego nałożenia składników, drugi pozwoli ci np. samodzielnie zagnieść ciasto. Wypiekacz do chleba to urządzenie dedykowane praktycznie dla każdego, zwłaszcza dla osób, które pragną zaoszczędzić czas i wszystkich miłośników wspaniałego zapachu pieczywa unoszącego się w domu. A wszystko po to, abyś mógł wrócić do dzieciństwa.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here