Sushi to podawana na surowo potrawa, składająca się najczęściej z ryb lub owoców morza oraz zakwaszanego ryżu, od którego właśnie pochodzi jej nazwa. Może ona opcjonalnie zawierać takie dodatki, jak nori – czyli wodorosty, wasabi – japoński chrzan oraz wybrane warzywa. To wyjątkowe danie posiadające wielu zwolenników oraz wymagające specjalnej oprawy, podkreślającej jego ekskluzywny charakter.
Nigiri – najpopularniejsza odmiana sushi
Dostępne w https://www.takushisushi.pl/ nigiri to najstarszy i najpopularniejszy rodzaj sushi. Jego przygotowanie polega na specjalnym uformowaniu ryżu, na który następnie układane jest wasabi i wybrana ryba lub inny dodatek. Nie jest ono zwijane tak jak inne odmiany sushi, a jego nazwa – tłumaczona jako „dwa palce” – nawiązuje do rozmiaru porcji ryżu.
Jak jeść sushi?
Niezależnie, czy spożywamy sushi w domu, czy w restauracji, powinniśmy zadbać o odpowiednią celebrację takiego posiłku. Najlepiej jeść je pałeczkami, niemniej dopuszczalne jest także przytrzymywanie go palcami. Należy pamiętać, by pojedynczą porcję zjeść naraz, bez krojenia. W tym celu należy przechylić ją na bok za pomocą pałeczek, uchwycić w całości oraz zamoczyć w sosie pilnując, by nie dotknął on ryżu. Jak wskazuje japońska tradycja, nie należy nadużywać ilości sosu, a degustując różne odmiany sushi, powinno się oczyszczać kubki smakowe za pomocą imbiru gari.
Jaki napój będzie odpowiedni do sushi?
Chcąc wydobyć głębię smaku sushi, w trakcie jego spożywania warto sięgnąć po zieloną herbatę matcha. W japońskich restauracjach jest ona standardowo podawana do każdego zamówienia, będąc darmowym dodatkiem do posiłku. Prócz zielonej herbaty, sushi będzie doskonale smakować z piwem lub śliwkowym winem choya.
Sushi to wyjątkowa potrawa, rozpieszczająca kubki smakowe entuzjastów japońskiej kuchni na całym świecie. Podawana w niewielkich porcjach, w towarzystwie aromatycznego sosu i zielonej herbaty, może stać się ciekawą propozycją na lunch, obiad lub przystawkę w trakcie spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.