Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. Najczęściej podajemy go w klasycznej wersji smażonej, nieco rzadziej w śmietanie. Jednak karpia można przygotować na znacznie więcej sposobów, które gwarantują równie wspaniałe doznania smakowe.
Zaskocz swoich bliskich w trakcie wigilijnej wieczerzy. Poznaj dwa wyśmienite przepisy na karpia w galarecie i karpia po żydowsku. Dawniej oba były popularne w polskiej kuchni, zatem czas powrócić do korzeni!
Ryba na zimno, czyli rozpływający się w ustach karp w galarecie
Jak zrobić karpia w galarecie? Przepis z pozoru może wydawać się trudny, ale w rzeczywistości nie jest ani pracochłonny, ani nie wymaga szczególnych nakładów czasu. Lista składników także nie jest skomplikowana, a większość produktów prawdopodobnie masz w domu. Do przyrządzania wyśmienitego karpia w galarecie potrzebować będziesz:
- 1,5 kg karpia
- 2 cebulek
- 200 g selera
- 1 pietruszki
- 1 marchwi
- 30 g rodzynek
- łyżeczki cukru
- 2 łyżek żelatyny
- łyżki soku z cytryny
- pieprzu i soli do smaku
Oczyszczonego karpia pokrój w dzwonka, a następnie skrop sokiem z cytryny. Warzywa pokrój natomiast słupki lub plastry. Wszystkie składniki umieść w garnku i zalej 1 litrem wody, dopraw solą i gotuj pod przykryciem przez mniej więcej 40 minut. Pod koniec gotowania musisz rozcieńczyć żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody.
Tę mieszankę dodaj do wywaru wraz z rodzynkami i jeszcze raz przypraw wywar do smaku. Po 10 minutach gotowania zdejmij rybę z ognia i poczekaj, aż zastygnie. Gdy to nastąpi, galaretka będzie gotowa. Możesz ją w elegancki sposób podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i udekorowaną zieleniną.
Wykwintny karp po żydowsku
Karp po żydowsku to nieco zapomniany przepis, któremu warto przywrócić dawny blask, zwłaszcza że danie smakuje naprawdę wyśmienicie i zachwyca swoją różnorodnością. Jeśli zachowasz idealną propozycję składników, stworzysz kulinarne dzieło sztuki. Oto lista zakupów, które ci w tym pomogą:
- 1 kg filetów z karpia
- 50 g rodzynek
- 500 g cebuli
- 3 łyżki masła
- łyżka octu
- 5 sztuk goździków
- pieprz do smaku
Realizacja tego przepisu jest prostsza, niż mogłoby ci się wydawać. Oczyszczone filety podziel na mniejsze porcje. W tym daniu dobrze sprawdzą się także dzwonka. Goździki utłucz w moździerzu, a następnie posyp nimi rybę. Filety dopraw jeszcze ulubioną przyprawą warzywną i skrop octem. Pozostaw karpia do krótkiego marynowania, a w tym czasie obierz cebulę i pokrój w plastry. Podsmaż ją na patelni z przyprawą warzywną, ale przypilnuj, by się nie zarumieniła.
Następnie wlej do naczynia około pół litra wody. Potem umieść na patelni karpia. Powinien on dusić się pod przykryciem wraz z cebulą przez około pół godziny. Zdejmij rybę z patelni, dodaj do niej rodzynki i jeszcze raz zagotuj całość. Karpia po żydowsku możesz podawać na eleganckim półmisku polanego sosem pozostałym na patelni.