Odpowiednio dobrane opakowania na ciastka przeważnie są umiejscowione na szarym końcu listy. Oczywiście zgadza się, że najważniejsze jest to, jak wygląda i smakuje dany wypiek, jednak opakowania gastronomiczne mają kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o transport. Dzięki nim wszystkie produkty są zachowane w nienaruszonym stanie.
Jeśli chcemy wybrać odpowiednie opakowanie, musimy wziąć pod uwagę szereg czynników. Istotny jest rodzaj tworzywa, z jakiego zostało ono wyprodukowane, gramatura papieru, a także ogólna budowa opakowań na ciasto, która ma istotne znaczenie dla funkcjonalności. Jakie opakowania na ciastka są najlepsze?
Rodzaj tworzywa
Do wyboru mamy m.in. plastik, tekturę falistą oraz karton lity. Tektura lita jest wszechstronnym i kompaktowym materiałem, który jest wykorzystywany do pakowania różnorodnych wyrobów cukierniczych. Plusem tego opakowania na ciasto jest fakt, że jest to produkt stuprocentowo ekologiczny. Posiada także atesty spożywcze, które potwierdzają, że nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Co więcej, pakując do niego ciastka, mamy gwarancję, że nie nasiąkną one wilgocią. Do wyboru mamy przeważnie lite tektury w kolorze białym lub brązowym. Można powlec tekturę od środka folią spożywczą, więc karton nie traci na estetyce czy wytrzymałości.
Tektura falista to taka, do której bardzo często pakuje się pizzę lub przesyłki kurierskie. Można także spotkać opakowania cukiernicze wykonane właśnie z tego rodzaju tektury, np. w przypadku zbiorczego pakowania pączków lub piętrowych tortów. Minusem jest jednak to, że tektura falista nie posiada atestów do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Jest twarda, lecz szybko łapie wilgoć, co przekłada się na nieestetyczne tłuste plamy.
Coraz częściej można spotkać pudełka plastikowe z polietylenu. Posiadają atesty do kontaktu z żywnością. Pozwalają także na wyeksponowanie zapakowanych wypieków. Trzeba jednak pamiętać, że tego rodzaju opakowanie nie przepuszcza powietrza.
Gramatura papieru
Gramatura to inaczej grubość kartonu. Przeważnie, by zapakować ciasta, wykorzystuje się karton lity o gramaturze 300 gsm. Wybierając pudełka od sprawdzonych producentów, mamy gwarancję, że gramatura została dopasowana specjalnie tak, by ciastka nie wypadły przez dno.
Dostosowanie pudełka
Wiele osób zastanawia się nad tym, czy opakowanie musi być dostosowane do wyrobów cukierniczych. Odpowiedź jest prosta – tak. Pudełka na wypieki są dostępne w wielu wariantach, np. do wypieków suchych (kruchych), ciężkich i tłustych. Te pierwsze nie wymagają specjalnej podkładki, natomiast w przypadku drugich, zaleca się stosowanie odpowiednich podkładów pod torty. Jeśli chcemy dodatkowo wyeksponować wypiek, można wybrać pudełko z okienkiem.
Pudełka klejone czy w arkuszach?
Opakowanie klejone to takie, które jest już częściowo złożone. Można wtedy bardzo szybko złożyć arkusz, co pozwala na oszczędność czasu. Klejone ściany wpływają również na zwiększenie wzmocnienia pudełka, dlatego można bez trudu układać je jedno na drugim. Pudełka w arkuszach są tańsze, jednak minimalnie mniej wytrzymałe. Nadal jednak świetnie spełniają swoje funkcje. Do wyboru są pudełka na ciasta z klapą lub dwuczęściowe, czyli dno oraz wieczko. Te pierwsze stosuje się w przypadku mniejszych pudełek, z kolei drugie są bardziej stabilne i wzmocnione po bokach, dlatego sprawdzą się podczas transportu większych wypieków.
Sprawdź również: producent opakowań gastronomicznych Tedmark
Z nadrukiem czy bez?
Jeśli chodzi o pudełka w gastronomii, można wybrać z nadrukiem lub bez. Z nadrukiem wybieramy wtedy, gdy chcemy dostosować je do okazji, np. wesele, komunia, chrzciny. Opakowanie bez nadruku to bardziej elastyczne rozwiązanie. Można wtedy na nie np. przykleić naklejki lub wykorzystać pieczątki.
Wybór odpowiednich pudełek nie jest wcale tak trudnym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Mają one przede wszystkim spełniać swoje funkcje, być wytrzymałe i estetyczne. Są to produkty jednorazowego użytku, jednak mają kluczowy wpływ na to, czy wypiek dojedzie do nas w nienaruszonym stanie, dlatego nie można ich lekceważyć.