Jak rozpocząć uprawę pieczarek?

0
96
Jak rozpocząć uprawę pieczarek

Pieczarki to najczęściej jadane grzyby w Polsce. Ponadto nasz kraj jest największym producentem tych grzybów. Jak dokładnie wygląda ich hodowla i jak założyć własną pieczarkarnię? Odpowiadamy.

Jak rozpocząć uprawę pieczarek?

Najważniejsze pytanie to, co jest potrzebne do założenia pieczarkarni? Najważniejsze to, by zapewnić pieczarkom odpowiednie pomieszczenie, jeśli chcemy produkować pieczarki na skalę przemysłową, powinniśmy zainwestować w klimatyzowany magazyn. W pomieszczeniu powinny się znaleźć komory uprawowe, a w nich regały, maty pod podłoże, stoisko do ważenia pieczarek i odcinania ogonków. Ale to nie wszystko. Ponieważ biznes pieczarkowy to nie tylko hodowanie pieczarek, będzie też potrzebny magazyn z opakowaniami jak i punkt wysyłkowy, w którym będą załadowywane pieczarki na wywóz.

Jakie warunki są potrzebne do hodowli pieczarek?

W poprzednim akapicie pisaliśmy o tym, że potrzebne jest klimatyzowane pomieszczenie, teraz wyjaśnimy dlaczego. Jest to ściśle związane z warunkami, jakich potrzebują pieczarki. Grzybnia potrzebuje mniej więcej 20 stopni Celsjusza, by mogła dobrze się rozwijać. Temperatura optymalna dla grzybów to zaś 18 stopni. Ważna jest także odpowiednia wilgotność powietrza w pieczarkarni. Nowoczesne firmy często korzystają ze sprzętu, który monitoruje stan i temperaturę podłoża, ponieważ to istotny czynnik wzrostu pieczarki.

Jakie podłoże do uprawy pieczarek?

Do produkcji podkładu pieczarkowego używa się głównie słomy i gipsu. Podłoże do pieczarek można przygotować samemu, lub zamówić specjalną mieszankę u dostawcy. Podłoże do uprawy pieczarek może być fazy 2 lub 3, co znaczy, że firmy kupują podłoże już z grzybnią, co może oszczędzić im pracy i przyspieszyć produkcję.

Podłoże II fazy

Podłoże fazy II to ziemia po pasteryzacji, ma już w sobie zasianą grzybnię. To idealnie przygotowany podkład, który przy zachowaniu odpowiedniej temperatury zapewnia jak najlepsze warunki wzrostu pieczarki.

Podłoże III fazy

Podłoże w fazie III to już ziemia z przerośniętą grzybnią. Firmy, które zajmują się dostarczaniem podłoża do pieczarkarni, oferują także wzbogacenie go dodatkami sojowymi czy innymi dokarmiaczami. Dzięki czemu gleba jest żyźniejsza. Obecnie firmy pieczarkowe najczęściej hodują grzyby na podłożu III fazy, ponieważ gwarantują szybszy zysk.

Czy warto założyć pieczarkarnię?

Polska jest liderem w produkcji pieczarek w całej Europie i jednym z największych producentów pieczarek na świecie. 60% dochodu z eksportu polskich warzyw to pieczarki! Polska rocznie produkuje około 200 tysięcy ton pieczarek. Jednak założyć biznes pieczarkowy nie jest łatwo. Często jest to droga inwestycja, ponieważ by pieczarkarnia stała się efektywna, trzeba produkować 20 ton pieczarek miesięcznie. To duża liczba, w okresie zimowym nie powinno to być problemem, ponieważ ludzie chętnie kupują pieczarki na święta. W inne pory roku bywa już różnie.

Z pewnością jest to biznes dochodowy, jednak przed rozpoczęciem hodowli pieczarek warto upewnić się, że mamy odpowiedni rynek zbytu. Jeśli będziemy mieć klienta, który kupi pieczarki, to bardzo dobrze.

[Głosów:2    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here