W poszukiwaniu wysokiej jakości wyrobów opartych na mleku coraz częściej wracamy do tzw. korzeni: nie chcemy już wysoce przetworzonych produktów nabiałowych, a zależy nam na tych naturalnych, swojskich, dobrze znanych. Ze sklepowych półek coraz chętniej wybieramy produkty mleczne np.: lokalnych spółdzielni mleczarskich niż wielkich, zagranicznych molochów.
Zmiana świadomości żywieniowej Polaków
Znaczącym powodem zmian w wyborach zakupowych Polaków, jest zachodząca w ostatnich latach zmiana w naszym podejściu do żywienia. Mamy dużo większą świadomość i wiedzę dotyczących zdrowych produktów, ale i zależy nam na diecie bazującej na wyrobach lokalnych, a nie pochodzących z drugiego końca świata. Do tego mają być one produkowane w oparciu o ekologiczne linie produkcyjne, możliwie nieposiadające w sobie sztucznych polepszaczy i konserwantów. I tu w dziedzinie nabiału na plan pierwszy wysuwają się tradycyjne, swojskie produkty wytwarzane np. przez OSM (okręgową spółdzielnię mleczarską).
Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie i ich doskonałe wyroby
Jedną z najbardziej popularnych i jednocześnie lubianych przez Polaków spółdzielni mleczarskich jest Krasnystaw (https://www.krasnystaw.eu/pl). Ta rodzinna firma z wieloletnimi tradycjami zatrudnia dzisiaj już kilkuset pracowników, którzy nieustannie dbają o tradycyjny charakter wyrobów nabiałowych (bez GMO!), jednocześnie wspierając się przy ich wytwarzaniu nowoczesnymi technologiami. Krasnystaw oferuje szereg różnych wariacji nabiałowych, od pysznego mleka, przez jogurty deserowe i do picia, sery twarogowe, uwielbiane przez Polaków serki wiejskie, masło, doskonałe śmietany, kefiry, maślanki, zsiadłe mleka podawane do posiłków, desery mleczne, chłodniki aż po produkty w proszku. Szeroki zakres wytwarzanych przez spółdzielnię produktów na bazie nabiału i jednoczesne zawężenie linii produkcyjnych tylko do wyrobów z mleka sprawia, że klienci spółdzielni mają gwarancję jedzenia i picia produktów najwyższej jakości: przygotowanych z dużą starannością, uwagą i troską o zdrowie.