Ogórek to jedno z podstawowych warzy, jakie gości w naszym regularnym jadłospisie od niepamiętnych czasów. Ogórek pochodzi z Azji Środkowej. Jest to jednoroczne warzywo z rodziny dyniowatych, które dzieli się na około pięćdziesiąt dwa różne gatunki. W Polsce ogórki uprawiane są bardzo często i w dużych ilościach, co przekłada się na wysoką liczbę konsumowanych warzyw tego typu niemalże codziennie.
W większości polskich domów uprawia się ogórki, jeśli pozwala na to miejsce i odpowiednie chęci gospodarza. Dlatego należy wiedzieć na jakie choroby i ich rodzaje mogą zapadać ogórki, by nie tylko potrafić poradzić sobie z nimi w stanach krytycznych, ale także umieć im zapobiegać.
Rodzaje chorób ogórków – klasyfikacja i omówienie
Najpopularniejszą chorobą na jaką mogą zapadać ogórki jest mączniak rzekomy dyniowatych. Ta choroba ogórków jest wywoływana przez grzyb o nazwie Pseudoperonospora cubensis. Choroba objawia się poprzez pojawienie się na skórce ogórków oliwkowo-żółtych plam ograniczonych nerwami na wierzchniej stronie liścia ogórka. Następnie plamy stają bardziej brązowej i zasychają. Jednak na odwrotnej stronie liścia, jego dolnej części, można zauważyć stalowoszary nalot. Po porażeniu przez tą chorobę liście stopniowo zaczynają usychać. Objawy tej najczęściej występującej choroby różnią się w zależności od jej rodzaju.
Powodują spadek jakości plonów, a także zmniejsza drastycznie ich ilość.
Kolejną chorobą, która często występuje w wypadku chorób ogórków jest mącznika prawdziwy ogórka. Jest to choroba, którą dedykuje się wyłącznie ogórkom. Występuje w małym nasileniu na ogórkach szklarniowych i w uprawie polowej. Wywołują ją grzyb Erysiphe cichoracearum. Najczęściej pojawia się pod koniec okresu wegetacyjnego. Na obu stronach liścia, ogonkach liściowych i na końcach pędów można zaobserwować biały, mączysty nalot. Z czasem zwiększa on swoją powierzchnię nawet na cały obszar liścia.
Porażone chorobą fragmenty rośliny żółkną, a następnie usychają.
Co sprzyja rozwojowi chorób ogórków? Jaką profilaktykę należy zastosować?
Aby przede wszystkim zapobiegać występowaniu chorób ogórków należy podjąć się odpowiedniej profilaktyki, która może uchronić ogórki przed zarażeniem. Przede wszystkim należy uprawiać ogórki w odpowiedni sposób. Rozwojowi wyżej wspomnianego mącznika rzekomego dyniowatego sprzyja suche i ciepłe powietrze. O takie warunki w Polsce raczej ciężko przez większość roku, jednak wtedy, kiedy warzywa są najbardziej na nie nasilone to koniec czerwca i początek lipca. W tym czasie powietrze jest najbardziej suche, a także osiąga najwyższą temperaturę. Choroba ta dotyka jednak większość warzyw gruntownych w Polsce, dlatego ciężko jest wyplenić ją w momencie, w którym zarazi już większość naszych grządek. Odpowiednie częste nawadnianie plantacji w tym okresie może zapobiec powstawaniu różnego rodzaju chorób.
Kolejnym sposobem jest zajęcia się uprawą tego rodzaju ogórków, który jest odporny na wszelkie choroby ogórków. Do takich gatunków należą takie odmiany jak Aladyn F1, Atlas F1, Izyd F1 czy Parys F1.