Sushi sushi nierówne – co trzeba wiedzieć o tej japońskiej potrawie?

0
142
Sushi sushi nierówne

Sushi przebojem wdarło się w menu Polaków i zyskuje coraz więcej wiernych fanów i zwolenników. Tradycyjna japońska potrawa może być bardzo sycąca, ale jej główną zaletą jest przede wszystkim różnorodność smaków. Co ciekawe, w Japonii sushi je się raczej w najbardziej podstawowej formie jako nigiri. To europejski rynek rozbudował je do popularnych w Polsce „rolek” wypełnionych różnymi składnikami.

Różne rodzaje sushi

Samo sushi w formie maków (hosomaki, futomaki, california maki) to wymysł typowo europejski oraz amerykański. Klasyczne rolki znane z pudełek sprzedawanych w sklepach czy w restauracjach sushi jak https://takamisushi.pl/ nie cieszą się taką popularnością w samej Japonii. Nazewnictwo sushi różni się w zależności od tego, ile zawiera składników (hosomaki to jeden, maksymalnie dwa zawinięte w ryż, futomaki to już co najmniej trzy) albo od formy zawijania (uramaki to rolka zawinięta ryżem do wierzchu). Do tego dochodzą również sushi takie jak gunkan czy sashimi i nigiri.

Jedzenie rękami?

Mitem jest przekonanie, że sushi należy jeść wyłącznie pałeczkami. Wręcz przeciwnie, w pierwotnej formie sushi jedzono rękami, biorąc je do ust kciukiem i palcem wskazującym. Taka metoda spożywania tego posiłku nadal powszechnie panuje w Japonii i dopuszczalna jest jak najbardziej również w europejskich restauracjach. Za to pod żadnym pozorem nie powinno się jeść sushi widelcem lub co gorsza, kroić go nożem! Wielkość kawałków jest już dopasowana do tego, aby zjeść je w całości lub na dwa kęsy.

Wasabi i imbir

W sushi dużą rolę odgrywa marynowany imbir zwykle w formie białej lub różowej. Jego zadanie do odświeżanie kubków smakowych między kolejnymi kawałkami spożywanego sushi. Z kolei wasabi jako bardzo ostry japoński chrzan dodaje całej potrawie nowego, bardzo rozpoznawalnego smaku. Wasabi nie jest dodatkiem obowiązkowym – można go używać w sushi, ale nie jest konieczny. Docenią to zwłaszcza osoby, które nie lubią ostrych smaków, chcą się za to delektować naturalnym połączeniem różnych składników w samej rolce bez żadnych dodatków.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here