Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

0
1652
Podłoga w kuchni

Kuchnia to jedno z ważniejszych pomieszczeń w naszym domu, remontując ją musimy dołożyć wszelkich starań, by była jak najbardziej praktyczna i estetyczna. Bardzo ważne jest również na jaką podłogę się zdecydujemy – będzie ona mocno eksploatowana, musi być więc wytrzymała i odporna na czynniki zewnętrzne. Najlepszym rozwiązaniem będą więc płytki.

Glazura, terakota, a może gres na podłogę do kuchni?

Wśród płytek kuchennych wyróżniamy trzy popularne rodzaje:

  • Glazura – płytki te umieszcza się na ścianie, są wypalane a następnie pokryte specjalnym szkliwem, dzięki czemu zyskują piękny kolor oraz połysk.
  • Terakota – często wybierana jako materiał podłogowy, wypalana jest w znacznie wyższej temperaturze niż glazura, dzięki czemu charakteryzuje się większą odpornością na obciążenia oraz uszkodzenia mechaniczne.
  • Gres – najpopularniejsze rozwiązanie, nadaje się zarówno na ściany, jak i na podłogę, gres warto stosować w ciężkich warunkach, czyli miejscach narażonych na duże obciążenia czy zmianę temperatur. Płytki te są bardzo twarde i wytrzymałe przez bardzo wysoką temperaturę wypalania – ponad 1200 stopni Celsjusza.

Jak dobrać odpowiednie płytki ceramiczne na podłogę kuchenną?

Zanim zdecydujemy się na konkretny rodzaj musimy zastanowić się jak często i w jaki sposób korzystamy z pomieszczenia, w którym będą one kładzione. Nie trudno domyślić się, że kuchnia jest miejscem najbardziej eksploatowanym w domu, dlatego płytki muszą być solidne i odznaczać się dobrymi parametrami.

Musimy na przykład zwrócić uwagę na ich nasiąkliwość wodną – składa się na nią rodzaj masy bazowej i szkliwa, porowatość oraz nasycenie pigmentem. Ten parametr wskazuje nam także stopień mrozoodporności płytek. Jeśli pomieszczenie nie jest ogrzewane możemy położyć w nim płytki o nasiąkliwości, która nie przekroczy 3 procent, jest to grupa pierwsza. Grupa druga nasiąkliwości wynosi od 3 do 10 procent i posiadają ją płytki odpowiednie do wykładania ścian i podłóg bez podciągania wilgoci z podłoża. Grupa trzecia natomiast to nasiąkliwość wodna od 10 do 20 procent, płytki te nadają się wyłącznie na ściany.

Innym ważnym parametrem jest odporność płytek na plamienie, musimy na nią zwrócić uwagę wyłącznie w przypadku płytek szkliwionych. Parametr ten posiada 5 klas: klasa piąta to najwyższa odporność, gdzie z łatwością usuniemy nawet mocne zabrudzenia z płytek. Z kolei klasa pierwsza to płytki, na których brud może być widoczny niemal cały czas. Dlatego decydując się na zakup płytek ceramicznych na podłogę w kuchni musimy wybrać te, które posiadają wyższą klasę odporności na zabrudzenia. Dzięki temu wystarczy przetrzeć je ciepłą wodą z płynem lub bez, by całkowicie pozbyć się zanieczyszczeń.

Istotna jest również twardość minerałów, która określona jest w skali Mohsa od 1 do 10. Możemy w niej znaleźć przeróżne substancje – od talku do diamentu. By określić jaki stopień twardości ma dany minerał poddaje się go próbie zarysowania danym materiałem ze skali po powierzchni materiału badanego. Skala od 1 do 2 to minerały, które bardzo łatwo zarysować, skala do 4 stopnia twardości można zarysować żelaznym gwoździem, natomiast w skali 5 – stalowym ostrzem. Minerały powyżej 7 stopnia twardości są zdolne do zarysowania szkła. Jeśli chodzi o kuchenną podłogę wystarczą nam płytki o skali Mohsa 5 lub 6.

Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając podłogę w kuchni?

Samo kupno płytek to jedynie początek drogi do gotowej podłogi. Musimy więc pamiętać o kilku ważnych kwestiach, by uniknąć rozczarowań i zapewnić sobie piękną podłogę:

  • Po zakupie płytek i przywiezieniu ich do domu upewnijmy się, że nie są uszkodzone: wszelkie złamania czy wyszczerbione brzegi natychmiast zwróćmy i wymieńmy, by od razu dostać płytki z tej samej serii, a nawet partii produkcyjnej. Często bowiem okazuje się, że kupując te same płytki po pewnym czasie różnią się one odcieniem.
  • Ważna jest również fuga, która będzie znajdowała się między kafelkami. Musi być odpowiednio dobrana do miejsca oraz rodzaju podłoża, na którym będą układane płytki. Jeśli wybierzemy właściwą fugę zapewni ona większą trwałość płytek i zapobiegnie osadzaniu się brudu, pleśni oraz grzybów.
  • Fuga musi być dobrana do wielkości oraz koloru płytek, powinna charakteryzować się większą odpornością na ścieranie oraz niskim poziomem wchłaniania wody. Najlepsze właściwości mają fugi epoksydowe, które są droższe od cementowych i trudniej się je nakłada, choć dają nam lepsze zabezpieczenie.
  • Jeśli planujemy w kuchni podłogę ogrzewaną musimy w tym celu użyć wysokoelastycznych mas, które odporne są na naprężenia, które powstają pod wpływem zmian temperatury płytek, spowodowanych działaniem ogrzewania podłogowego.

Ceny płytek są bardzo zróżnicowane, ale można powiedzieć, że za metr kwadratowy zapłacimy około 60 złotych. Jedne są znacznie tańsze, lecz charakteryzują się o wiele gorszymi parametrami i trwałością, te, za które zapłacimy 60 złotych za metr bieżący posiadają wszystkie niezbędne właściwości. Jeśli jednak chcemy dodać do tego oryginalny wzór lub kolor i lepsze właściwości musimy liczyć się z wydatkiem 100 złotych za metr kwadratowy lub nawet więcej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here