Mistrzowskie szaszłyki z grilla – zaskocz znajomych!

0
330
Mistrzowskie szaszłyki z grilla – zaskocz znajomych!

Wszystkie osoby, które uwielbiają grillować, mają powód do radości – jest coraz więcej ciepłych dni pozwalających na organizowanie spotkań na świeżym powietrzu! Warto wykorzystać ten sezon w pełni i przygotować niebanalne szaszłyki!

Szaszłyki z grilla to pozycja obowiązkowa w jadłospisie fanów grillowania. Dają one ogromne pole do popisu, mogą być i niebanalną przystawką, i ciekawym daniem głównym. Wszystko zależy od tego, z jakimi dodatkami zostaną zaserwowane i jakie mięso wybierzemy.

Szaszłyki z karkówki

Nie da się ukryć, że grillowana karkówka to prawdziwy klasyk. Odpowiednio wypieczona, aromatyczna i starannie zamarynowana zachwyci niemal każdego – nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za wieprzowiną. Bardzo często jest wykorzystywana także jako podstawa do stworzenia szaszłyków. Dobrym pomysłem jest przygotowanie karkówki w marynacie miodowej. Wymieszaj ze sobą cztery łyżki miodu i dwie łyżki oleju, dodaj do nich dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Aby marynata była bardziej aromatyczna, możesz dodać także pieprz i pół łyżeczki słodkiej papryki. Pokrój mięso na drobne kawałki i umieść w pojemniczku z marynatą na całą noc, aby nabrało smaku. Tak przygotowane mięso może stać się podstawą do stworzenia pysznych i niebanalnych szaszłyków. Przygotuj warzywa i dodatki, ponabijaj je naprzemiennie z mięsem i połóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz przez około 10-15 minut, regularnie kontrolując stopień wypieczenia. Serwuj z delikatnym ketchupem, na przykład Ketchupem Łagodnym WINIARY.

Daj gościom pole do popisu

Wybierając warzywa na grilla, warto założyć, że każdy z gości może mieć nieco inne upodobania smakowe. Kup paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana oraz pieczarki – te warzywa i grzyby idealnie nadają się do przygotowywania szaszłyków. Przed postawieniem ich na stole oczyść je dokładnie i usuń wszystkie niejadalne części, aby były przygotowane do nabicia na patyczek. Skup się na przygotowaniu doskonałej bazy w postaci mięsa i pozwól gościom na wybranie pozostałych składników. W ten sposób nie tylko pokażesz, że się o nich troszczysz, ale i dasz im pole do kulinarnych popisów!

Szaszłyki z zawijanego mięsa

Ciekawym pomysłem jest zawinięcie warzyw w karkówkę i upieczenie w takiej formie. Przygotuj cebulę i paprykę, pokrój je na małe kawałki. Pokrój karkówkę na kawałki wielkości 2,5 x 2,5 cm i nieco je rozbij, aby łatwiej było je zawijać. Na każdym z kawałków mięsa połóż wybrane przez warzywo i zwiń mięso w rulonik. Nabij je na patyczek do szaszłyka. Rób tak z kolejnymi kawałkami mięsa aż do zapełnienia się patyczka. Piecz przez około 20-30 minut, aż upewnisz się, że mięso w środku nie jest surowe.

Zawijane w ten sposób szaszłyki możesz serwować z wyjątkowo pikantnym Sosem Texicana Ekstra Hot WINIARY lub Sosem Curry WINIARY – w zależności od tego, jaki efekt finalnie chcesz osiągnąć. Sos curry sprawi, że potrawa nabierze orientalnego charakteru, TEX-MEX zaś sprawdzi się w przypadku osób, które lubią ostre potrawy. Może warto zdecydować się na oba, aby goście mogli sami zadecydować? Wybór należy do ciebie!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here