Jak zabezpieczać ciasta i inne desery przed wysychaniem?

0
69

Ekspozycja i przechowywanie atrakcyjnie wyglądających deserów, w tym różnego rodzaju ciast i tortów wymaga użycia specjalnych pater z kloszem. Dzięki obecności klosza przechowywane na paterze produkty spożywcze wolniej wysychają, nie są narażane na zabrudzenie i zanieczyszczenie. Są również chronione przed owadami latającymi i innego rodzaju insektami. Takie przechowywanie słodkich wypieków jest zatem nie tylko niezwykle estetyczne, ale i wyjątkowo dla nich bezpiecznie oraz maksymalnie higieniczne.

Jaki rodzaj patery wybrać?

W sprzedaży znaleźć można wiele różnych rodzajów pater wykonanych z tworzyw sztucznych, metalu, ceramiki i szkła. Jeśli zależy nam na efektownej ekspozycji tego typu produktów, najlepszym wyborem będzie przezroczysta patera z kloszem ze szkła. Taki sposób przechowywania deserów, w tym ciast i tortów wydaje się najbardziej efektowny, kojarzący się z wystrojem profesjonalnych cukierni lub wysokiej klasy restauracji. Eleganckie patery z kloszem będą idealnym uzupełnieniem wystroju wielu lokali gastronomicznych, w tym kawiarni i lodziarni. Elegancka patera z kloszem na wysokiej stopce – tego typu produkty można obejrzeć w sklepie internetowym https://szkloidekoracje.pl/, może być również atrakcyjnym dopełnieniem wystroju hotelowej restauracji, niewielkiego pensjonatu czy apartamentu.

Innym popularnym rodzajem dekoracyjnej patery jest jej wersja pozbawiona klosza. Tego typu naczynia najczęściej wykorzystuje się jednak nie do przechowywania wypieków, a do ekspozycji różnego rodzaju owoców – owoce zbyt szybko nie wysychają, nie przyciągają również tak mocno owadów, a zatem mogą być przechowywane bez przykrycia. Ciekawą odmianą patery jest również jej piętrowa wersja przeznaczona do serwowania różnych gatunków owoców lub ciasta. Niestety dłuższe przechowywania słodkich wypieków na odkrytych paterach prowadzi do ich szybkiego wyschnięcia, utraty ich atrakcyjnego wyglądu i smaku.

Co zamiast patery?

Do przechowywania większej ilości słodkich wypieków powszechnie wykorzystuje się różne rodzaje witryn cukierniczych. Przeszklona witryna z półkami jest znacznie większa niż nawet największa patera z kloszem i sprawdzi się w lokalach specjalizujących się w sprzedaży deserów, przede wszystkim w cukierniach, dużych kawiarniach lub restauracjach. W przypadku niewielkich kawiarni lub restauracji serwujących zaledwie dwa, trzy rodzaje ciasta, rozsądniejszym wyborem wydają się jednak wysoce dekoracyjne patery. Tego typu naczynia sprawdzą się również w restauracjach hotelowych i wielu innych miejscach z tzw. szwedzkim stołem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here