Deski do krojenia – praktycyzm ponad miarę designu

0
488
Deski do krojenia

Deska do krojenia to element wyposażenia kuchni tak oczywisty, że rzadko kiedy nadajemy mu głębszego wymiaru czy zastanawiamy się nad jego ogólną formą. Po prostu – deski kuchenne są przede wszystkim funkcjonalne, a nie – jak dzieje się to przy okazji oceniania czy opisywania innych akcesoriów – ładne, godne uwagi czy designerskie. A to poważny błąd, bo deska desce nierówna. I to pod względem funkcjonalności, i szeroko rozumianej atrakcyjności.

Aranżując kuchnię skupiamy się zwykle – w pierwszej kolejności – na wyborze konkretnego stylu, motywu przewodniego. Dopiero po tym, kiedy wybierzemy – dla przykładu – trend minimalistyczny, nowoczesny, bardzo higieniczny lub mocno zdobiony, romantyczny i zahaczający o sielskość, zastanawiamy się nad kolorystyką, meblami i dodatkami. Na szarym końcu listy rzeczy koniecznych do skompletowania są akcesoria – drobne, niepozorne, ale niezwykle funkcjonalne. I tutaj zaczynają się problemy. Bo niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na podążanie za wspomnianym wcześniej motywem przewodnim (a więc – kiedy akcesoria dopasujemy do konwencji aranżacyjnej), czy raczej potraktujemy drobne elementy trochę po macoszemu (a więc kiedy wybierzemy kubki, podkładki, talerze czy – wreszcie! – deski kuchenne bez refleksji) – zawsze popełnimy błąd.

Najdrobniejszy i (pozornie) najmniej nawet istotny element wyposażenia kuchni powinien być przede wszystkim funkcjonalny. Tak jak deski do krojenia, które z dużą częstotliwością wykorzystujemy do porcjowania chleba, siekania warzyw, przygotowywania mięsnych potraw i filetowania ryby. Tak szeroki zakres wykorzystania nie idzie w parze z komfortem pracy. Bo z deskami jest tak, jak z innymi akcesoriami – jeśli deska kuchenna jest do wszystkiego, okazuje się być zwykle akcesorium do niczego, tak naprawdę, się nie nadającym.

Dlatego, niezależnie od stylu czy motywu przewodniego panującego w naszej kuchni – dobrze jest (wybierając deski do krojenia) postawić na ilość, która w tym przypadku zapewni nam wysoki komfort pracy i przełoży się znacząco na niemożliwe do ocenienia względy higieniczne. Dobrze jest też iść za radami doświadczonych kucharzy i zainwestować w deski kuchenne dedykowane, a więc wykorzystywane przy przygotowaniu potraw z konkretnych składników.

Tym sposobem, dobrze jest mieć na podorędziu szklane deski do krojenia – wykorzystywane na przykład do filetowania ryby czy siekania aromatycznych przypraw. W zestawie kuchennych, domowych akcesoriów sprawdzi się także drewniana deska do krojenia pieczywa czy serwowania ciasta oraz mocna, bambusowa, łatwa w konserwacji deska świetnie sprawdzająca się jako blat roboczy – wykorzystywany chociażby do przygotowania kotletów wieprzowych czy szaszłyków z drobiu.

Wybierając deski do krojenia warto – rzecz jasna – kierować się także pobudkami designerskimi. Jeśli zależy nam na tym, aby to właśnie ten element był mocno wyeksponowany w naszej (na przykład stylizowanej na wiejską) kuchni – zdecydujmy się na drewniane deski do krojenia, ozdabiane suto ludowymi wypalankami. W przypadku, gdy stawiamy na nowoczesne faktury – wybierzmy i wyeksponujmy szklane deski do krojenia (uzupełnione chromowanymi uchwytami czy plastikowymi detalami). Niezależnie od tego – w głębinach szafek przechowujmy zawsze mniej dekoracyjne, ale bardzo funkcjonalne, wykorzystywane w praktyce i gwarantujące duży komfort pracy deski do krojenia z łatwego w konserwacji bambusa czy higienicznego plastiku.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here