Choroby ogórków – rodzaje i klasyfikacja​

0
252
choroby ogórków

Ogórek to jedno z podstawowych warzy, jakie gości w naszym regularnym jadłospisie od niepamiętnych czasów. Ogórek pochodzi z Azji Środkowej.  Jest to jednoroczne warzywo z rodziny dyniowatych, które dzieli się na około pięćdziesiąt dwa różne gatunki. W Polsce ogórki uprawiane są bardzo często i w dużych ilościach, co przekłada się na wysoką liczbę konsumowanych warzyw tego typu niemalże codziennie.

W większości polskich domów uprawia się ogórki, jeśli pozwala na to miejsce i odpowiednie chęci gospodarza. Dlatego należy wiedzieć na jakie choroby i ich rodzaje mogą zapadać ogórki, by nie tylko potrafić poradzić sobie z nimi w stanach krytycznych, ale także umieć im zapobiegać.

Rodzaje chorób ogórków ​ – klasyfikacja i omówienie​

Najpopularniejszą chorobą na jaką mogą zapadać ogórki jest mączniak rzekomy dyniowatych. Ta choroba ogórków jest wywoływana przez grzyb o nazwie Pseudoperonospora cubensis. Choroba objawia się poprzez pojawienie się na skórce ogórków oliwkowo-żółtych plam ograniczonych nerwami na wierzchniej stronie liścia ogórka. Następnie plamy stają bardziej brązowej i zasychają. Jednak na odwrotnej stronie liścia, jego dolnej części, można zauważyć stalowoszary nalot. Po porażeniu przez tą chorobę liście stopniowo zaczynają usychać. Objawy tej najczęściej występującej choroby różnią się w zależności od jej rodzaju.

choroba ogórków na jaką mogą zapaść

Powodują spadek jakości plonów, a także zmniejsza drastycznie ich ilość.

Kolejną chorobą, która często występuje w wypadku chorób ogórków ​  jest mącznika​ prawdziwy ogórka. Jest to choroba, którą dedykuje się wyłącznie ogórkom. Występuje w małym nasileniu na ogórkach szklarniowych i w uprawie polowej. Wywołują ją grzyb Erysiphe cichoracearum. Najczęściej pojawia się pod koniec okresu wegetacyjnego. Na obu​ stronach liścia, ogonkach liściowych i na końcach pędów można zaobserwować biały, mączysty nalot. Z czasem zwiększa on swoją powierzchnię nawet na cały obszar liścia.

Porażone chorobą fragmenty rośliny żółkną, a następnie usychają.

Co sprzyja rozwojowi chorób ogórków? ​ Jaką profilaktykę należy zastosować?​

Aby przede wszystkim zapobiegać występowaniu chorób ogórków ​należy podjąć się​    odpowiedniej profilaktyki, która może uchronić ogórki przed zarażeniem. Przede wszystkim należy uprawiać ogórki w odpowiedni sposób. Rozwojowi wyżej wspomnianego mącznika rzekomego dyniowatego sprzyja suche i ciepłe powietrze. O takie warunki w Polsce raczej ciężko przez większość roku, jednak wtedy, kiedy warzywa są najbardziej na nie nasilone to koniec czerwca i początek lipca. W tym czasie powietrze jest najbardziej suche, a także osiąga najwyższą temperaturę. Choroba ta dotyka jednak większość warzyw gruntownych w Polsce, dlatego ciężko jest wyplenić ją w momencie, w którym zarazi już większość naszych grządek. Odpowiednie częste nawadnianie plantacji w tym okresie może zapobiec powstawaniu różnego rodzaju chorób.

Kolejnym sposobem jest zajęcia się uprawą tego rodzaju ogórków, który jest odporny na wszelkie choroby ogórków. ​   Do takich gatunków należą takie odmiany jak ​    Aladyn F1, Atlas​    F1, Izyd F1 czy Parys F1.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here